[...] rozmawiamy o utracie tłuszczu, nie zmieniając drastycznie diety, musimy wykorzystać cokolwiek i wszystko co może pomóc podnieść metabolizm. Wiele napisano o spożyciu zimnej wody i wpływu jaki ma to na utratę tkanki tłuszczowej. Czy rzeczywiście jest to efektywne, spójrzmy co mówią o tym naukowcy. Wyniki badań pokazały 24% wzrost podstawowej [...]
[...] można sobie pozwolić na dodatek tłuszczu w ilości ok.1g na kg masy. 1g tłuszczów = ok. 9 kcal. WODA: Jest najważniejszym składnikiem organizmu. Mięśnie w 70% składają się z wody. Zapewnia ona odpowiednie nawodnienie organizmu oraz transportuje składniki odżywcze i oczyszcza organizm z toksyn. Należy pić dziennie min. 3l wody (najlepiej [...]
[...] powstawaniu niedoborów magnezu w organizmie. Produkty fermentacji bakteryjnej inuliny– SCFA (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe) – obniżają pH oraz nasilają wchłanianie wody w okrężnicy, dzięki czemu wielokrotnie potęgują asymilację magnezu z pokarmu. Magnez zmniejsza przykre dolegliwości związane z nadmierną kurczliwością mięśni takie jak: [...]
[...] do rozpoczęcia diety, pogadajmy o makroskładnikach. Białko: powinno stanowić 30-35% twojego dziennego zapotrzebowania, i powinno pochodzić z tzw. „whole foods”. 3 powody, dla których o tym piszę: 1. Whole foods (całościowe/pełnowartościowe jedzenie? Nie wiem jak to przetłumaczyć) zawierają więcej witamin i minerałów, a to bardzo ważne [...]
[...] znajdujących się na komórkach, tym samym blokując do nich dostęp znajdującemu się we krwi estrogenowi. Minimalizuje to negatywne skutki typu ginekomastia i retencja wody, które mogą być wynikiem obecności estrogenów aromatyzujących z testosteronu. Niemniej jednak jego antyestrogenowe działanie jest dosyć słabe, stąd nie powinno się na [...]
[...] zwiększenie ilości produktów przemiany materii. Skutki tego nadmiaru nie należą do przyjemnych. Nadmiar sodu prowadzi do zwiększenia ciśnienia tętniczego, zatrzymania wody w organizmie, prowadzi do ostrej niewydolności nerek i zawału serca. Ponadto, znacznie większa ilość fosforu w mleku krowim, który odłoży się w ludzkim ciele zakłóca [...]
[...] zwiększenie ilości produktów przemiany materii. Skutki tego nadmiaru nie należą do przyjemnych. Nadmiar sodu prowadzi do zwiększenia ciśnienia tętniczego, zatrzymania wody w organizmie, prowadzi do ostrej niewydolności nerek i zawału serca. Ponadto, znacznie większa ilość fosforu w mleku krowim, który odłoży się w ludzkim ciele zakłóca [...]
[...] i zmieszać z oliwą z oliwek. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy posiekaną cebulę i zmielony filet z kurczaka (zmielić samemu lub poprosić w sklepie), dodać trochę wody, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy (papryka, pieprz, sól i przyprawa do kuchni włoskiej). Po 10-15 minut duszenia sos jest gotowy do polania [...]
[...] Najprostszym i zarazem najpopularniejszym produktem powstałym na bazie serwatki jest zwykły proszek serwatkowy, powstały po odparowaniu wody. Głównym zastosowaniem takiego produktu jest wzbogacenie weń paszy dla bydła. Wymieniony produkt w żadnym wypadku nie nadaje się do stosowania jako suplement [...]
[...] tej rośliny zawiera kilkanaście procent glicyrrhizyny - substancji charakteryzującej się słodkim i przyjemnym smakiem, ale niestety zatrzymującej w organizmie znaczne ilości wody, powodującej obrzęki, wzrost ciśnienia krwi, a nawet pewne zaburzenia hormonalne i seksualne. Jak się okazuje, wysokie spożycie tego związku powoduje zwiększenie [...]
[...] 2 litrową utratę płynów podczas 90 minutowej gry przy temperaturze 10oC (Maughan 1996 za Maughani i Leiper 1994). Z własnych doświadczeń wiem jak duża może być utrata wody z organizmu podczas wysiłku. Brałem udział w badaniach, gdzie jeden z moich kolegów był podawany testowi na cykloergometrze - wysiłek stopniowany, temperatura powietrza [...]
[...] problemy ze stanem włosów, skóry i paznokci to bardzo możliwe, że było to właśnie spowodowane niedoborem tych tłuszczów. Kolejnym objawem niedoboru NNKT jest zatrzymywanie wody w organizmie. Tak więc nie należy ich eliminować z diety bo wbrew pozorom są potrzebne i to nie tylko w diecie odchudzającej. Można powiedzieć że nie tyle ich obecność [...]
[...] w organizmie. Zamienia się w ponad 90% w bezużyteczną kreatyninę, która jest szkodliwa dla organizmu. Oprócz tego monohydrat kreatyny łączy się w organizmie z cząsteczkami wody, zwiększając ilość wody w mięśniach, poprzez co będąc na cyklu jesteśmy “spuchnięci", a po cyklu tracimy masę. Nowy rodzaj kreatyny, przełom w świecie suplementacji, [...]
[...] tego powodu właściwośti starych mieczy, nawet wykonywanych w jednym warsztacie, różnią się bardzo znaczenie i trudno byłoby znaleźć dwie identyczne sztuki broni. Temperatura wody użytej do hartowania, warunki meteorologiczne w danym dniu drobne różnice domieszek w stali stanowią często o niepowtarzalności poszczególnych egzemplarzy, które są [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] lepiej robić aeroby w dni nie treningowe i warto przynajmniej raz w tygodniu zażyć innego ruchu niż ten na siłowni ale pamiętaj – uwzględnij to w diecie. Zbyt mała ilość wody Woda jest niezbędna dla naszego organizmu dlatego wypicie minimum 2L dziennie jest niezbędne. Powinno się pić około 30-50g wody na kg masy ciała. Ciągłe picie napoi [...]
[...] masy ciała, ale niekoniecznie musi się to wiązać z przyrostem tkanki mięśniowej. Jak wykazały badania wzrost masy ciała po podaniu -rhGH jest powodowany głównie zatrzymaniem wody w organizmie oraz zwiększeniem rozmiaru innych tkanek (wątroby, śledziony, nerek, itp.). Zmiany te są tym wyraźniej zauważalne im większa jest dawka preparatu. Jak dotąd [...]
[...] i fizyko-chemiczne. Wszystkie procesy, którym podlega woda na drodze ujęcie - odbiorca służą uzyskaniu i zachowaniu jej jakości . Woda z kranu powstaje z tak zwanej wody "surowej". "Surowa" woda składa się w 2/3 z wody gruntowej, a w 1/3 z wody podpowierzchniowej. Chodzi tu przede wszystkim o jeziora, tamy i przybrzeżne filtrowanie wody. [...]
[...] układu krwionośnego jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Podczas zwiększonej pracy mięśniowej, szczególnie w gorącym otoczeniu, organizm traci wraz z potem duże ilości wody, w efekcie czego dochodzi do zmniejszenia objętości osocza i wzrostu lepkości krwi. Powoduje to nie tylko spowolnienie odbioru kwasów tłuszczowych z komórek, ale także [...]
[...] niezwykle toksyczny. Aby proces usuwania amoniaku przebiegał sprawnie, organizm musi otrzymywać dużą dawkę płynów. Nie zapominajmy zatem by dziennie wypijać kilka litrów wody mineralnej. W przeciwnym razie możemy narazić się na poważne schorzenia dróg moczowych. Bardziej ambitnym proponuję zaparzyć dwa razy dziennie zioła z pokrzywy, które [...]
[...] czy sposobu przygotowania. Ilość kofeiny w naparze zależy również od rozdrobnienia liści herbacianych, ilości herbaty użytej na porcję, warunków parzenia (temperatury wody, czasu zaparzania – im dłuższy czas zaparzania tym większa zawartość kofeiny (w tabeli dane przedstawione dla 5 minut zaparzania)). W przypadku kawy: od odmiany, [...]